Vid olika tillfällen varje år ordnas det skördefester av olika slag i Sverige. Ofta ordnas de under sensommaren eller under hösten när det är dags att skörda på den aktuella platsen. Här berättar vi mer om några olika skördefester och skördemarknader.

Skördefest i Skåne

I samband med att äpplen och andra frukter är skördemogna i byar som Kivik brukar det ofta ordnas skördefester. Då bjuds det på provsmakningar av drycker, äppelpaj och olika festliga maträtter. Det finns också alkoholhaltiga drycker för den som är intresserad av det. Många gånger är faktiskt större delen av Skåne med på skördefesten och man firar lite olika i de skilda städerna. I Skåne säljs också den klassiska spettekakan som i princip bara är tillverkad av socker och även smakar sött.

Ölands skördefest

På Öland firas skördefest i september varje år och där är verkligen hela ön med. Alla städer och samhällen från norr till söder smyckas ut med halmbalar, pumpor och mycket annat. På nästan varje ställe kan man njuta av god skördefestmat, loppisar, närproducerade råvaror, smycken och annat hantverk. Skördefesten kombineras också med den så kallade konstnatten. Då lyses samhällena upp med marschaller längs med vägarna och alla lokala samt fjärran konstnärer ordnar utställningar.

Mindre lokala skördemarknader

Över hela landet ordnas det då och då lokala skördemarknader. Det kan vara torgförsäljning, en gård som har skördemarknad eller olika lokala odlare som säljer ur sina bilars bakluckor. Det är inte lika festligt som större skördefester men däremot kan det bli riktigt gemytlig stämning och dessutom finns chansen att stöta på lokala producenter som man sedan kan handla mer av.

När det är dags för en lokal skördemarknad brukar det ofta annonseras i lokaltidningar eller online ett par veckor innan så att alla intresserade kan anmäla sitt intresse och så att personer som vill handla kan planera in marknaden.